kunstigt åndedræt til præ-klimakteriesild  Når kroppen er over 45+, parforholdet er tæt på de 30, ungerne er på vej til fase 3 og man bliver nødt til at tage folk, der er født i 1980'erne seriøst, så er der brug for kunstigt åndedræt.

21.10.09

Susling bryder nye personlige grænser

"Hvaaad!! Har du tænkt dig, at blive dogmebager på Camilla Plum-måden?" udbrød Anders i går. Altså, det eneste jeg havde sagt, var, at jeg godt kunne tænke mig at starte en surdej op og prøve at bage med det.

Nu kan det så godt være, at nogle af jer sidder og griner smøret i skægget og tænker:"Jamen Pus, det har vi da gjort i årevis. Skulle det nu være interessant?!" Og det er da meget muligt, at jeg er ved at havne i latterligshedszonen. Men jeg har, hvis jeg skal være helt ærlig, og det skal jeg jo, ikke rørt bageovn og mel med en ildtang før i tiden. Jeg havde nemlig fået ind i mit hovede, at den slags ikke lige var mig. Faktisk er jeg løbet væk fra det stærkere end en hest kan rende, fordi jeg anså mig selv for at være en anden kvindetype, end sådan en der bager og den slags.

Men nu har jeg taget et nyt og epokegørende skridt og har startet en surdej op. Hvis nogen skulle være interesseret, så har jeg lavet den på en blanding af rug- og hvedemel og har tilsat A-38 og nogle knuste vindruer som kickstartere. Gæringen skal jo i gang, kan jeg forstå.

Jeg kan så også allerede nu se, at en surdej næsten er som at få et nyt husdyr. Den skal fodres hver anden dag! Det er nok meget godt, at jeg har noget at fodre, for efter at kattene er væk (plus Mulle - den lækre kanin - fiskene: Megamallen, Steen, Jerisard, Gerontologen og Den uden Navn), Koppe, der er gået i vinterhi, den syge due, der er drattet ned fra gesimsen og ungerne, der ikke er lige så opmærksomhedskrævende som tidligere, så sidder jeg ærlig talt med et omsorgshul. Anders, hin pelsede, mener så, at jeg skal fylde ham ned i hullet. Men næh, nej, der skal flere levende væsener til (Jeg savner at have kat!).


Nå, men ud over at have fået sådan en ting man skal fodre, så har jeg også lige startet en omgang hindbæreddike op. Vi havde oprindelig købt en flaske i det nu hedengangne Nimph-udsalgssted sammen med en Karl-Johan saltblanding, en fustage østers og nogle østrigske vine, på et gavekort Anders havde fået i den glade konsulentbranche, og nu hvor stedet er lukket og hjemmet desuden fattes penge til extravaganza, så tænkte jeg, at sådan en svend ku' jeg da lige fixe og nemt er det jo: En gang hindbær og lidt vineddike. Det står så nu og trækker ved siden af min slåensnaps, som jo ved gud også er så enkel at lave, at det er til at græde over: En gang slåen frisk fra fryser og en ordentlig omgang vodka af den billigste fra Netto. Alt det kan jeg så gå og ryste lidt en gang i mellem, mens jeg fodrer surdejen.

Men stopper det her?! Nope, for jeg har også for første gang i mit liv lavet marmelader. Den første var en hypen-havtorn-ting og jeg stod edderperkeme og bandede, da jeg skulle rense det skidt. Det er jo nemt nok at koge det hele sammen, men før det er der jo plukning og bagefter rensning og det kan godt få én til at spekulere på, om ikke convinience-food var lidt smartere. For ikke at tale om, om man ikke kunne understrege sin femininitet lige så godt med nye sko og en parfume.

Marmeladen har så vist sig at være en succes og nu er den næsten væk - selv Gammel-Moster har fået en omgang og var glad for det. Jeg startede derfor en produktion af kvædemarmelade op og det skal I fandme unde jer selv. Kvæder er til at få lige nu og det smager himmelsk. For interesserede, så er det meget enkelt: 900 g. kvæder, ca. 1 kg sukker (jeg skar selv lidt ned på mængden og brugte kun 800 g.), citronskal i strimler plus saften fra 2 citroner, 2 vaniljestænger, 2 tsk. frisk revet ingefær. Damp lige kvæderne først! Pil dem, skær dem i terninger, hæld det hele sammen og lad det boble til det bliver gyldent. Man kan i processen blive meget i tvivl om det nu størkner og gå helt i panik og hælde mere sukker i. Don't do it! Tag i stedet, efter ca. 1/2 t., en teskefuld, smæk det på en lille tallerken, stil det i køleskabet i ca. 10 min. og hvis det størkner i løbet af kort tid, så er marmeladen klar.

Og stopper det lige der? Nope, for i min fanatisme har jeg også lige bikset nogle chutneyer sammen. Jeg nævner i flæng: Tomatchutney, mirabellechutney og kvædechutney. Vi spiser det til alt. F.eks. kan det spice en gang biksemad gevaldigt op. For interesserede er det uhyre nemt at lave og basis er det samme: En gang æbleeddike, lidt allehånde, lidt sukker, peberkorn, et par fed hvidløg, et par chilier af de milde - fint skåret, 1 løg -fintskåret, og friskrevet ingefær. Til tomatchutneyen tilsætter jeg desuden rød peber og abrikoser. Sådan. Prøv det. Det er skægt og nemt.

Nu vil jeg så ikke nævne strikketøjet, for det er jeg altså gået helt i død på. Sådan et anarkistmærke er ikke for fatsvage. Til gengæld så bliver jeg vist nødt til at hive mig ud af husmoruniverset for en stund. Jeg skal ud og snakke med nogen om et projekt/job, hvad det nu sådan skal blive til, i morgen tidlig og jeg tror ikke, jeg kommer særligt langt med at underholde om surdeje, marmelader, chutneyer og deslige, så nu vil jeg i stedet begrave mig i webformidling, informationsarkitektur, webstrategier og andet uhåndgribeligt fra den luftige sfære. Wish me luck! (For riget fattes penge).

Etiketter:

7 Comments:

At 21/10/09 18:09, Anonymous Anonym said...

Jamen pøj pøj Susling.
Og husmoderligt eller ej, det lyder dødhyggeligt med dit bagværk og dine syltninger.
Måske er det noget i tiden. Jeg skal i hvertfald til at sylte grønne tomater (egen avl - 2 kg fra terrassen) - for allerførste gang.
Nina

 
At 21/10/09 19:48, Anonymous Donald said...

Held og lykke! Jeg kan godt forstå at det må være en modsætning til hjemme-atmosfæren, dette at komme ud og få fat i et projekt (som skal kunne betale sig).

Min nysgerrighed blev vakt af to ting: Druekerner og katte-savnet.

Hvordan virker druekernerne, jeg er klar over at der er gær på ydersiden, men kernerne? Får svampene virkelig boret sig derind? - OK - det behøver i princippet bare at være en enkelt svampe-tråd, en lille celle er nok :-)

Andre er mindre systematiske og satser på at den første portion nok kommer igang af sig selv, men det ved jeg positivt ikke virker altid. Jeg har aldrig selv brugt surdej fordi navnet forekommer mig trist. Men jeg bager heller ikke nok til at det kunne betale sig!

Hvorfor har du ikke fået en kat? Jeg selv ville gerne have en, men er for ensom til det (der bør være nogen hjemme ret ofte, og selv om man skulle tro jeg har fred nu, så er jeg ofte på farten.)

 
At 21/10/09 20:17, Blogger Beologen said...

Goddam, hvor er det altså bare sejt med alle dine ordne-ordne projekter. Jeg synes det er SÅ blæret og godt driblet afsted.

Måske har du smittet mig, for jeg laver ting som INGEN, der kender bare 1% af mig ville tro på, hvis de hørte om det.

Ting som: omarrangere møblementet og hele set-up'et i et værelse..!

Flytte et kæmpeskab uden at nogen eller noget kommer til skade.

Købe en seng med vilje.

MALE..!!!!!!

Bryde gennem en blændet dør.

Købe nogle plastickasser, så der kommer...[gulp!]...orden i tøjbunkerne.

Den slags...

Bare jeg ikke er syg :-/

 
At 22/10/09 10:56, Blogger Gittemay said...

Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

 
At 22/10/09 10:57, Blogger Gittemay said...

Held og lykke med det, Susling. Og endnu en gang tak for et godt grin. Ja, jeg grinede altså ikke ondt eller hånende...men din måde at beskrive tingene på er....ja hylende grinagtig. Og det er altså en skøn ting sådan en grå torsdag formiddag.
Det gik helt galt med sætningen 'Anders, hin pelsede'....jamen, ja nu griner jeg s'gu igen :-))).
Nå, men jeg synes altså, at det er fedt, at du sådan får lavet et stykke gedigent grænseoverskridende stykke arbejde - og at det så ovenikøbet kan spises, gør det jo kun endnu bedre.
Nu vil jeg lige undersøge, hvor jeg kan købe en stak kvæder - for det lyder faktisk ganske appetitligt :-)
God torsdag til dig.

KH Gittemay

 
At 22/10/09 11:43, Blogger susling said...

Nina: Nævn ikke grønne tomater! Jeg var begyndt at spekulere på om det sku' blive et af mine nye projekt. Men nu må jeg vist hellere styre mig - vi er løbet tør for patentglas.

Donald: Jeg brugte stenfri druer. Synes det lød interessant og lidt eksotisk med druer. Man kan vist også bruge honning og en lillebitte smule gær. Men jeg er jo en novice i det her, så vi må se.

Mht. katte: Jeg har haft katte i årevis, men da de seneste fik en alvorlig nyresygdom, bestemte vi os til at holde en pause med husdyr. De har desværre heller ikke mulighed for at komme udenfor her hos mig og det synes jeg egentlig, at sådan nogle skal kunne. Men kors, hvor jeg savner.

Beo: Man skal udfordre sig selv så længe man lever! Bryde grænser og lære nyt. Det næste jeg skal ha' taget fat på er at køre bil igen. Og det er eddermamme angstprovokerende og grænseoverskridende for mig.

Gittemay: Et godt grin? Jamen tak. Jeg tror egentlig for det meste, at det er sådan jeg ser ud inde i hovedet. Der er dog de her dage, hvor humoren er mere i mol end dur.

Kvæderne skal du altså købe og lav både marmelade og chutney - begge dele smager forrygende. Selv fandt jeg opskrifterne på opskrift.dk
God fornøjelse!

 
At 22/10/09 12:58, Anonymous Anonym said...

Ha, ha, veldig bra skrevet. Du er flink, alt det du har gang i, jøss!
Jeg liker teksten i blogg overskriften din. Når man skal ta folk som er født i 80'erne på alvor. Jeg har det akkurat likt med folk som er født på 90 tallet, men jeg da også ca 10 år yngre enn du;-)
Fine blogg! jeg kommer nok tilbake for å lese litt mer!

Hilsen Carmen

 

Send en kommentar

<< Home