kunstigt åndedræt til præ-klimakteriesild  Når kroppen er over 45+, parforholdet er tæt på de 30, ungerne er på vej til fase 3 og man bliver nødt til at tage folk, der er født i 1980'erne seriøst, så er der brug for kunstigt åndedræt.

2.11.09

Susling om at holde sig oprejst og den slags

Det er godt nok svært at holde sig vertikal, når man er syg i begge ender. Især når det kommer samtidigt, er det lidt af en udfordring at være syg på den pæne og husmoderlige måde (iiiiiwww!)

Jeg tror ikke lige, at det bliver i dag, jeg tænker store tanker om fremtiden og hvad det hele dog skal blive til. Er faktisk revnede ligeglad i skrivende stund og blive til et eller andet, bliver det vel.

Det bliver heller ikke i dag, jeg bevæger mig for langt væk fra skønne fasciliteter som hvid sanitet og skyl. Tør dårligt nok gå ned til den irakiske kioskejer. For hvad nu hvis?

Til gengæld holdt jeg mig tilpas oprejst i går til lige at bryde en ny grænse. Jeg fik afprøvet mine nye bageevner på dogmemåden. Surdejen skulle jo bruges og det blev den i en melblanding bestående af almindelig hvedemel og gramhamsmel. Det blev lidt af en succes og da dødnemt. Hvad fanden har jeg været så bange for før i tiden? Jeg kan jo bage! Jeg smækkede også lige et andet brød sammen - et landbrød med øl og honning. Faktisk meget interessant: Man blander gær, varmt vand og en lille pilsner sammen med 125 g. grovhvede, honning, olie og salt og så skal det stå, til det begynder at boble (!!). (Jeg er lidt hooked på sådan noget småkemisk). Når det bobler (efter ca. en halv time), så blander man hvedemel i og blander og ælter til det bliver en fast elastisk, men stadig fugtig dej. Og så skal det bare hæve og hæve og hæve. Og det gør det - hæver altså. Brødet blev gigastort og fik mit surdejsbrød til at ligne en bette klejn ting. Jeg er imponeret.

Når jeg kan stå oprejst igen, så tror jeg næste projekt skal være noget fransk landbrød med valnødder eller måske et græsk landbrød eller....pfui...Nå, men indtil da, har jeg da sørget en anelse for familiens overlevelse.


PS:
Og til dem, der skulle få den idé, at det er mine brød, der har resulteret i klam sygdom, så siger jeg bare: "Flyv bort, onde menneske!" Jeg kan nemlig bage, ja, jeg kan. Og nu er jeg den, der er skredet. Skal lige nærstudere noget hvid sanitet.

Etiketter:

9 Comments:

At 2/11/09 12:40, Anonymous Annette said...

Det er dejligt at overskride grænser, og at bage er så livsbekræftende, synes jeg - og nemlig ikke svært :o)
Det der ølbrød tror jeg da lige, jeg skal prøve en gang ved lejlighed - mine børn elsker alt, der smager af øl (og ja, de er kun 8 og 11 år!).
Rigtig god bedring til dig, din stakkel!

 
At 2/11/09 12:55, Blogger Skribenten said...

Åhh kære. Det er sågu da ikke den fedeste måde at tilbringe sine dage på. jeg er dybt imponeret over at du alligevel kaster dig over bagningen og håber at dine kære børn forstår at værdsætte dine anstrengelser..;)

Rigtig god bedring. Jeg bagte en lille bitte smule i går, men det er ikke engang værd at nævne for det var "bare" helt alm langtidshævede boller hihi


Mange knus og hej
Henriette :))

 
At 2/11/09 13:26, Blogger susling said...

Er lige tilbage fra saniteten for en kort bemærkning!

Anette:Det er nemlig livsbekræftigende at bage. Det var der bare lige nogen, der glemte at fortælle mig. Men bedre sent end aldrig.

Brødet smager faktisk ikke særlig meget af øl. Jeg havde regnet med mere og jeg vil også sige, at det skal saltes mere, end der står i opskriften. Men sådan kan man jo være pernittengrynet.
Her er opskriften (tyvstjålet!):

1 mørk eller lys pilsner eller maltøl (Lys øl giver en anelse bitterhed, mørk øl lidt sødlig og bitter smag. Maltøl giver både sødme, bitterhed og farve.)

1 dl varmt vand
25 g. gær
125 g. groft mel - spelt eller fuldkornsmel
1/2 spk. salt
1/2 spk. honning eller sirup
1/2 dl olie
ca. 600 g. krafigt hvedemel

Bland øl, vand og gær i skål. Tilsæt det grove mel og rør til gæren er opløst.
Tilsæt salt, honning og olie. Rør rundt og lad det hele stå en halv time til det bobler.

Tilsæt hvedemelet gradvist til dejen bliver elastisk, men ikke for fast. (Jeg æltede med maskine).
Lad dejen hæve i ca. 2 timer.
Ælt det og form det til et brød (rundt eller aflangt, vi er kreative her.) Efterhæver herefter på bageplade i 40 min.
Bag brødet i forvarmet ovn (fy, klimasvineri!)på nederste rille i ca. 30 min. på 200-225 grader.

Eh voila!

 
At 2/11/09 13:30, Blogger susling said...

Henriette:
Jeg render rundt og lugter som et forsømt børnehavebarn og er omtumlet i hovedet. Men, der skulle jo lissom brød på bordet. Det står der i min jobbeskrivelse som husmor.
Men det bliver bestemt værdsat. Halvdelen af det ene brød er pist væk! To unger plus svigersøn kom tumlende ud af deres huler med vibrerende næsefløje - fem min. efter at brødene havde forladt ovnen :-)

 
At 2/11/09 15:48, Blogger Zette said...

Det brød vil jeg kopiere - men jeg vil ikke kopiere din sygdom - tak!

 
At 2/11/09 16:03, Blogger Lotte said...

God bedring til bageren!

 
At 2/11/09 17:38, Anonymous Annette said...

Tusind tak for opskriften - så har jeg jo ingen undskyldninger ;o)

 
At 2/11/09 18:41, Blogger Dana Watsham said...

*he*

Det er det jeg altid har sagt, 10 meter badeværelsessprint MED spand burde være en olympisk disciplin. God bedring!

Brødbagning er dejligt. Vi er også til håndbagt surdejs med kerner, og gerne timian og groft salt på toppen.

 
At 2/11/09 19:34, Blogger Pernille said...

Æv osse - god bedring :)

 

Send en kommentar

<< Home