kunstigt åndedræt til præ-klimakteriesild  Når kroppen er over 45+, parforholdet er tæt på de 30, ungerne er på vej til fase 3 og man bliver nødt til at tage folk, der er født i 1980'erne seriøst, så er der brug for kunstigt åndedræt.

28.11.09

Susling bager sig gennem verden

Nogle vil måske mene, at min bagning har taget overhånd. Man er måske tæt på, at synes, at det er lettere småneurotisk. Det synes jeg egentlig også selv. Det tangerede i hvertfald i allerhøjeste grad der hen af, da jeg i torsdags lige lavede fire brød. Et rugbrød, fordi vi var ved at løbe tør, et ungarsk brød på bestilling af Dj Brockhouse, også fordi vi var ved at løbe tør, og så fik jeg en forbasket lyst til at prøve at lave et østrigsk surdejsbrød - som så viste sig, at skulle i to forme - 1 lig to - fire i alt.

Formen måtte jeg låne hos naboen, fordi jeg kun har en selv og da jeg afleverede form tilbage plus færdigbagt halvt østrigsk brød, stod hun med sin nyfødte baby plus to lidt større i skørterne og fik nærmest ticks af mit husmoderoverskud og begyndte at undskylde alt mellem himmel og jord. Det var jo lissom ikke meningen. Det er jo bare mig, der lige nu synes det er skægt at stå med hænderne i dej.

Nå men, jeg skred jo lige fra Ungarn til Østrig, med en passage over DK - rugbrødet - og det blev helt igennem vellykket, det østrigske brød. Jeg begyndte næste at jodle, da jeg smagte brødet med en god krydret pølse og et par cornichoner på toppen.

Østrigsk grovbrød med surdej:

Surdej:
1.dag
100 g. groft rugmel
2dl lunken kærnemælk
50 g gær
2. dag
100 g groft rugmel
2 dl lunken kærnemælk
3. dag
100 g groft rugmel
3 dl kærnemælk

(Jeg havde surdejen i forvejen. Den bor fast hos mig og bliver fodret. Men bare så I ved.)

Dej:
350 g groft rugmel
150 g knækkede hvedekerner
1 dl vand
1 spsk sirup
1 spk kommen (uhm jeg elsker kommen)
1 spsk fenikkel
1 spk salt
50 g gær
1/2 dl vand
350 - 400 g hvedemel

Tilsæt alle ingredienser (minus hvedemel) til surdejen. Rør gæren glat med vand og kom det i dejen. Ælt det meste af hvedemelet i og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse.
Ælt dejen let igennem på et melet bord og læg den i to smurte forme (2l). Efterhæves til næsten dobbelt størrelse. Pensl med vand og drys med rugmel.
Bag på nederste rille i forvarmet ovn i 10 min. på 225 g. Dæmp varmen til 200 g. bag i ca. en time. Man får en brun og sprød skorpe, hvis man sætter en lille skål/aluform med vand i ovnen sammen med brødet.

Her i eftermiddag smækkede jeg så lige et fransk landbrød sammen. Det har jeg heller ikke prøvet før. Det skulle håndæltes på Camilla Plum-måden, så der stod jeg med mel over det hele og legede landbokone i Normandiet.

Har også planer om, at lave en New Zealandsk julekage og så skal der røres noget appelsinmarmelade.

Det sgu' skægt det her! Og jeg som ikke har bagt siden dengang den ildelugtende husholdningslærer tvang mig til at røre ramonce/romance (???). Klamt var lige hvad det var. Men det synes jeg til gengæld ikke det er, når jeg kan rejse rundt på kontinenterne og bage lige præcis hvilket brød, det skal være.

Jeg er dybt taknemmelig for at leve nu og præcis her
(og så glemmer vi lige finanskrise og miljøkrise et kort sekund).

Etiketter:

1 Comments:

At 28/11/09 18:00, Blogger Sifka said...

Hahaha! Herlig læsning. Næste gang du har for meget, siger du da bare til;)

 

Send en kommentar

<< Home