kunstigt åndedræt til præ-klimakteriesild  Når kroppen er over 45+, parforholdet er tæt på de 30, ungerne er på vej til fase 3 og man bliver nødt til at tage folk, der er født i 1980'erne seriøst, så er der brug for kunstigt åndedræt.

15.10.06

Susling om det offentlige rum

Ude i det offentlige rum føler jeg mig nogle gange som en gammel hønisse. Som om der er nogle koder, der har ændret sig uden, at jeg rigtig har set tidens nuværende tern, men bare har kørt videre i mit eget spor........."Lille De, vil de være så venlig."

Sjovt nok så kender jeg ord som venlighed, anstændighed, respekt, hensyn, orientering, øjenkontakt, tiltale osv. Og når jeg sammenligner med omgangsformerne ude i samfundet føles det næsten som om halvdelen af min hjernes ordskat er parkeret på en mental ordkirkegård....Jeg er nemlig så gammel, at jeg ikke blot kender ordene......jeg kender samtidig deres betydning - de sidder på rygmarven af mig.

Jeg er selvfølgelig også stadig ung. Så ung og barn af 70' erne, at jeg nærmest får et chock, når mænd er galante på den gammeldags måde. Hvis en holder døren for mig og træder et skridt til side, er jeg ved at falde over mine egne ben - for fysisk havde jeg allerede lagt an til at skubbe den tunge dør op. Hvis en holder min frakke og vil hjælpe mig den på, bliver jeg så forfjamsket, at jeg kommer til at stikke begge arme ind i samme ærme. Hvis en trækker stolen ud for mig, så falder jeg pladask ned på gulvet........og hvis sidemanden ved et middagsselskab hele tiden galant fylder mit glas, så bliver jeg fuld og fjollet, fordi jeg hele tiden tror, at jeg ikke har drukket mit første glas færdig......Den slags gammeldags omgangsformer.... de sidder bestemt ikke på rygmarven af mig.......for jeg er opdraget til at mænd og kvinder er lige og at vi godt selv kan åbne døre, tage frakker på, trække stole ud, skænke op i et glas...........

Og når vi nu er så lige, så skulle man jo tro, at vi havde opnået en form for balance og gensidig respekt - om ikke andet, når vi færdes i det offentlige rum.

Man skulle tro, at folk f.eks. høftlig gik til side for hinanden. Men nej......jeg oplever dagligt, at jeg næsten bliver vædret af en eller anden Eurowoman-prinsesse, der tripper afsted på sine høje hæle med store designersolbriller riddende på næsetippen og en designer-taske krampagtigt klemt ind under den ene arm....med den anden holder hun teddybamsemobilen, hvor jeg skal lægge øre til, at hun skal mødes med en veninde til GT'er og sushi....Jeg kan godt se, at hun prøver at lege NYC......Jeg kan godt se, at hun konstant er klar til, at få knipset det perfekte billede.

Men nu færdes hun altså i det offentlige rum og ikke i en billedserie fra Eurowoman og jeg gider altså ikke at træde ud fra fortovet og ud på gaden, hvor der er risko for at blive kørt ned, for hendes skyld. Hvorfor skulle jeg? Jeg gider heller ikke det kolde nedladende elevatorblik- hvor mit outfit tjekkes ud....Det er uhøfligt!

Det sker også dagligt, at jeg møder de her unge filejser. De er skaldede (det er de sgu alle sammen), de har firkantede briller på og de er alle klædt i sorte jakkesæt, der ser ud som om, de har lånt fars habit. De er lissom ikke groet ind i dem..........det er bare en uniform de har på hver dag.......og de har selvfølgelig også alle sammen blå konsulentskjorter på, hvor de øverste knapper er åbnet (nok fordi, de aldrig har lært at binde et slips - bare en teori). Under armen har de en mappe med en bærbar og i den anden hånd teddybamsemobilen.....

Som regel er det muligt at få øjenkontakt med denne variant, men de øjne jeg ser ind i er døde.....fortravlede.......nærmest som om halvdelen er på et eller andet.......

Det er, som om jeg ikke eksisterer.......nu kunne man så indvende, at det i dette tilfælde skyldes, at jeg er gammel og grim - hvilket jeg ikke er, men selv om jeg så var, så ville jeg stadig have krav på en vis form for respekt.......Og uanset hvad har jeg krav på en vis indikation af, hvad de havde tænkt sig.......vil de til højre, til venstre, ligeud.......åbne bildøren på deres sølvfarvede stationcars med børnesæder.........Bare et eller andet, der giver mig som medtrafikant/modgående fodgænger etc. en chance......Jeg har nemlig ikke særlig meget lyst til at brage ind i dem og jeg har heller ikke lyst til endnu en gang at træde ud på kørebanen, når de skal til.

Dette er blot et par eksempler. Jeg kunne komme med så mange flere.......Men jeg har selvfølgelig spekuleret over, hvad der egentlig sker. Hvorfor der er nogle generationer efter mig, som i den grad har travlt med på den ene side at holde facaden og på den anden side ikke agerer, som man bør i det offentlige rum...........?

Min teori er, at det offentlige rum har mistet sin betydning. Det eksisterer ikke længere. Og når det ikke ekstisterer længere, behøver man heller ikke at følge nogle fælles normer og omgangsformer..........de er blevet tømt for betydning. Til gengæld eksisterer der en lang række små universer/små offentlige rum...............med hver deres kodeks, normer og omgangsformer. Dem tror jeg, at folk overholder......meget endda........det er her, det er farligt at falde igennem.........Hvis det i den gruppe er normen f.eks. ikke at vise af, når man drejer......jamen så tror de, at alle andre også har det på samme måde......og at jeg så helt naturligt kan læse hans indirekte signaler...........Hvis det er normen, at spurte afsted på tech-stress i sin obligatoriske sorte habit...jamen så er det noget vi alle gør......Hvis normen er Eurowoman-look, jamen så er alle, der ikke er sådan forlængst sorteret fra i hjernekassen........

Jeg har længe vidst, at det kom. Den store fortælling er slut og nu lever vi alle sammen vores egne små fortællinger.......Jeg synes bare, at det er sørgeligt. Jeg synes også, at det er narcisistisk og jeg synes det er svært, at være sådan en left over, der har været del af den store fortælling, hvor det var omgangen i det store offentlige fælles rum, der talte........ Beklager, lille De!

5 Comments:

At 15/10/06 19:03, Anonymous Anonym said...

Interessant tanke du har der. Jeg tror du har fat i noget af det rigtige, men jeg tror ikke at det offentlige rum er blevet glemt, det er bare blevet udvidet til at være så stort kva de moderne kommunikationsformer, at folk har svært ved at være tilstede i den fysiske virkelighed de er i.

...tror jeg - jeg kan nemlig ikke helt genkalde mig at møde så mange af den type du beskriver.

- og hey, det kan betyde to ting:
1. jeg kommer kun kedelige steder herude i provinsen, eller 2. jeg har selv så travlt med at være Eurowoman-prinsesse at jeg ikke ser resten af verden... hmmm
Må vist have mig en kop kaffe mens jeg æder dén..

 
At 15/10/06 19:30, Anonymous Anonym said...

Fremragende indlæg!
Og en meget genkendelig følelse: Jeg bliver - stadigvæk - voldsomt pikeret, nej forulempet er nok nærmere, når jeg møder den slags opførsel. Og da man hverken dør af det eller tager fysisk skade, sidder det virkeligt dybt på rygraden at man tager hensyn, for at give sådan en reaktion.

Jeg synes de er nogen nasserøve & gratister, for de lever højt på at deres omgivelser fortsat i vid udstrækning opfører sig ordenligt og civiliseret. Ellers havde man jo skubbet igen, eller var blevet stående. Eller havde skældt dem ud.

 
At 15/10/06 19:55, Anonymous Anonym said...

Og jeg er aldeles enig med dig, Susling.
Så sent som i dag i Parken skulle jeg skære igennem en laaaang pandekage-kø, og idet jeg roligt udnytter et tilfældigt opstået hul i køen - og dermed sparer en meget lang vej udenom - sender jeg manden, som står i køen et venligt smil som tak for at han lige lader mig komme til.

Og han?...ser på mig, som om jeg har lort smurt ud i hele hovedet.

Hvor havde jeg dog lyst til at sige: "Sig lige sur ud for en femøre!"...men hvad skulle det nytte?

It's a jungle out there...

:-/

 
At 15/10/06 19:56, Anonymous Anonym said...

Og det skulle være: "Se lige sur ud for en femøre!"

 
At 15/10/06 20:42, Blogger susling said...

Jep!
Det er så skide svært at sætte ord på.....for måske er jeg bare en gammel sur skude.....den tanke slår mig da, når jeg sejler gennem Københavns gader...På den anden side er jeg Københavner om en hals, så jeg bliver sgu sur, når jeg skal fægte mig igennem mennesker, der ikke overholder storby-kodexen samtidig med, at de leger storbymennesker......Og det er altså de samme typer, der er så up tight....så ligeglade.....

Så vidt jeg er orienteret har der været et program på Kanal Klog (fik ikke set det - faldt i søvn), hvor sociologer, filosofer og psykologer kaldte vores samfund: Det Skamløse Samfund......et samfund, hvor grænsen mellem den private og den offentlige sfære var udfaset og hvor man som aktør i denne virkelighed ikke behøvede at stå til ansvar over for nogen....Det føles sådan, når man færdes rundt, men det er dælme svært menneskelig og intellektuelt at få skovlen under det, der foregår.

Jeg har i al beskedenhed forsøgt!

 

Send en kommentar

<< Home