kunstigt åndedræt til præ-klimakteriesild  Når kroppen er over 45+, parforholdet er tæt på de 30, ungerne er på vej til fase 3 og man bliver nødt til at tage folk, der er født i 1980'erne seriøst, så er der brug for kunstigt åndedræt.

24.10.06

Susling laver lige et intermezzo

Indrømmet dette er en overspringshandling - burde sidde lige nu og tampe i tasterne på pengemåden....Men det er sgu lige gået en prås op for mig. Jeg har nemlig spekuleret lidt over den generelle afstandtagen til ordet feminisme....Der har været kategoriske affejninger af ordet og der har været lidt vrede udfald fra visse mænd......Men nu er den kørt gennem Professor Balthazar-systemet og der er kommet følgende lilla væske ud:

Folk har sgu da sat lighedstegn mellem ordene feminisme og rødstrømper. Feminisme er blevet lig med 1968'ernes noget rabiate og bastante tilgang. Folk har hængt sig i selve ordet og alle dets rødstrømpe-konnotationer......Feminisme som oppositionelt til mænd.....Frem for det ordet reelt indeholder...Et krav om ligestilling kønnene imellem.............Aj men Pippi dog.............Så blev man så klog............Men hvad fanden, det kan også være svært at skelne mellem dennotation og konnotation.........mange gange flyder det jo sammen i en pærevælling.......og ord, der for nogle har en positiv klang - måske på grund af alder - er for andre ladet med negativitet....fordi de er fra en senere tid........Jeg skal da stadig tage mig selv i ikke at sige ordet "Neger" - for det kaldte man det fandme før i tiden og det var der ikke noget forgjort i. Til gengæld er ordet "sorte" - som jo er det politisk korrekte, virkelig ladet med bad feelings for mig..........

Aha, sagde Susling

13 Comments:

At 24/10/06 12:03, Anonymous Anonym said...

Jamen det ER jo oppositionelt til mænd!
Feminisme er netop markeringen af det feminine som noget særligt og en markering af, at nu skal der andre boller på suppen.
Modsætningen er enten mandschauvinisme eller maskulinisme (hvis der er noget, der hedder det) - i hvert fald noget med mænd.
Og netop "ligestilling" kombineret med feminisme får mændende op af stolene, for det handler jo ikke om ligeværd - det handler netop om ligeSTILLING.
Vores konkurrencegen er tændt - kom bare an!

 
At 24/10/06 12:18, Blogger susling said...

Altså Henning, den skal jeg lige ha' igen......feminisme som modsætning.....da ikke nødvendigvis....det ku' jo også bare være en delmængde af noget større - Et udsnit af menneskeheden som tilfældigvis er feminine og beviste om det.....Det behøver ikke at være versus men både og.....Jeg har også svært ved at se, at hvis man kræver noget/beder om noget/tiltager sig en ret, at det nødvendigvis skulle betyde, at der går noget fra andre i dette tilfælde mænd....

Den med ligestilling vs. ligeværd.....den forstår jeg ikke helt...hvad er forskellen....Mener du, at vi skal være lige meget værd.....men ikke nødvendigvis lige?

PS. Kvinder har også et konkurrencegen!

 
At 24/10/06 12:31, Anonymous Anonym said...

Der er stor forskel på ligestilling og ligeværd.
Ligestilling er den traditionelle rødstrømpetilgang, hvor der er millimeterdemokrati og hvor 50% af sygeplejerskerne er kvinder og 50% af CEO'erne det samme. Man deles LIGEligt om husarbejdet, hvis man er i et parforhold, og det er helt forkert at det er manden der vasker bil søndag formiddag, mens kvinden ordner børnenes tøj.
Ligeværd er en mere afbalanceret tilgang, hvor man erkender, at der altså altid vil være forskelle på mænds og kvinders erhvervsvalg, og hvor det er fjollet at annoncere efter det ene eller det andet (eller for den sags skyld at skrive at man behandler alle lige). Ifølge ligeværdstanken kan man fint have en arbejdsdeling i hjemmet, som afspejler andet end 50% af vasken til den ene og resten til den anden. Pointen er, at det det er lige VÆRDIGt at ordne børnenes tøj sammenlignet med at vaske bil, og det er nøjagtig lige så respekteret at være sygeplejerske som at være adm. dir.

Og modsætningen kommer ind, hvor fundamentalistiske feminister kræver 50/50 fordelinger over alt. For så bliver det til en kamp mellem kønnene, og ikke et arbejde for at gøre traditionelt kvindearbejde respekteret.

For mig at se, har ligestillingsdebatten ikke været et ubetinget gode. Det har ligeværdsdebatten så til gengæld.
Det er i dag respekteret at være hjemmegående. I hvert fald i langt højere grad end tidligere. Og det er ikke Simple Living, der er årsagen til det, men ligeværdsdebattens krav om at alle skal respekteres - uanset køn.

Men feminisme er ikke ligeværd.
Feminisme er altså stadig i modsætning til noget andet.
Ligeværd kunne man snarere kalde "humanisme".

 
At 24/10/06 12:46, Blogger susling said...

HM, så længe vi ikke har ligeværd......det er jo et faktum, at de "traditionelle" mandefag er højere vægtet både på værdiskalaen og på lønskalaen end de "traditionelle" kvindefag...må man jo nødvendigvis gribe til et krav om ligestilling mellem kønnene....Og det har vi altså stadig ikke på vise områder. F.eks. er det bemærkelsesværdigt, at status på vise jobfunktioner og uddannelser daler, når der kommer for mange kvinder.....Hvorfor?
Det er også bemærkelsesværdigt, at det stadig er et faktum, at mænd i samme jobfunktion i dag stadig kan få mere i lønposen end kvinder. (Jeg har selv en gang oplevet det).Man kunne så indvende, at kvinder skal være bedre til lønforhandlinger - nu er jeg ikke en bleg lyserød sveske..men mine mandlige leder var ikke til at hugge og stikke i...Selv om jeg tydeligt kunne fremlægge strålende resultater og et større ansvar end den pågældende, der fik mere end mig. (Faktisk kunne jeg have lagt sag an..!)

Med hensyn til arbejdsfordeling i hjemmet synes jeg egentlig mere du snakker milimeterdemokrati, fremfor ligestilling....Milimeterdemokrati er et helvede og det praktiserer vi bestemt ikke her...Han lapper cykler og reparerer bil, borer huller og alt det her....jeg syr, vasker tøj osv.

 
At 24/10/06 12:46, Blogger Lizelotte said...

Jeg køber altså ikke din tilgang til feminisme og ligestilling, Henning. Den må stå for din egen regning.

Feminisme er for mig at kæmpe for lige muligheder, rettigheder og pligter - for begge køn. Det hedder så bare feminisme, fordi engang for 100 år siden havde mændene de fleste af -hederne.
Set med den optik er du måske endda feminist.

Jeg tror da ikke, at der er nogen tilbage, der mener at vi skal være ens? For der ER jo forskel på mennesker ... køn, kultur, personlighed... der er mange faktorer.

Og så en lille tænker om ligeværd: Der har været en tendens til, at hvis et fag har ændret sig fra at være et mandefag til at være et kvindefag - så har det mistet status og er blevet fhv. lavere lønnet.... se bare på lærergerningen. Hvad tænker I om det?

 
At 24/10/06 12:54, Anonymous Anonym said...

Hvad angår arbejdsfordeling i hjemmet må jeg have skrivefjumret, for der skal ikke være millimeterdemokrati. Vi skal gøre det, vi er gode til og i øvrigt hjælpes ad.
Og det med forskellig løn for det samme arbejde er jo noget snavs - det har du ret i, men vi skal vel ikke regle os ud af det problem?
Det kan vel ikke være meningen, at vi skal sovses ind i lovbunden styring af det arbejdsretlige? Det er bare FOR 80'er-agtigt!
Det kommer hen ad vejen - ro på!

Og nej, jeg sidder ikke med et smørret grin og kigger på min egen lønseddel lige nu.

 
At 24/10/06 13:08, Blogger susling said...

Nu er det ikke, fordi jeg vil være en krakiler....men det her med, at det kommer hen af vejen tror jeg har lange udsigter - desværre ....
Som også Lizelotte påpeger sker der jo en devaluering af fag, når kvinderne kommer i overtal......forstå det hvem der kan....den mekanisme skal jeg vist ruge lidt over....

Jeg tror personligt, at der skal lidt lovgivning og regulering til.....tænk bare på alle de sager, der har været med kvinder, der bliver fyret pga. graviditet og barsel....nu er det så også kommet sager frem om mænd, der bliver fyret.....Bliver kvinderne ikke fyret har jeg hørt om sager, hvor kvinder er blevet degraderet.....Det er sgu da ikke ok!

Kald mig bare lidt svensker-agtig, men jeg tror, at det er vigtigt, at folketinget sætter nogle standarder op for ret og forkert....nogle lovmæssige standarter, man som kvinde - og mand - kan holde sig til.....ellers bliver det en kamp mod vindmøller.....en opslidende enegang....Så ja, jeg går ind for lovgivning - loven er i øvrigt snart den eneste fællesnævner vi alle har og skal rette os ind under - høj som lav - For loven er alle lige....

Men hej, jeg er jo også kvinden, der går ind for et lovmæssigt rygeforbud - og jeg er ryger....men det er vist den eneste vej frem....og en helt anden historie

 
At 24/10/06 18:04, Blogger Bruno said...

Susling, er du sikker på at vi ikke er tvillinger adskilt ved fødslen ?? (Bortset fra at jeg altså ikke ryger...) Du mener altså i sygelig grad det samme som mig .. kan ikke skrive noget uden at føle mig som en rygklapper :-D

 
At 24/10/06 18:06, Blogger Lizelotte said...

ARRGH Bruno har brugt PC'en - - det VAR mig der skrev det ovenfor..

 
At 24/10/06 18:12, Blogger susling said...

Måske er det årgangen Bruno-lizelotte? Bortset fra det, så synes jeg Suzy Q har lavet det til dato mest magtfulde indlæg om feminisme- jeg bøjer mig i støvet - og også Vrangsiden - på sin egen kringlede måde......

 
At 25/10/06 07:20, Anonymous Anonym said...

Hvem er det der degraderer et fag naar det aendrer sig fra hovedsagligt mandefag til hovedsagligt kvindefag?
Det er vel i lige saa hoej grad kvinderne selv der ikke mener det skal vaegtes lige saa hoejt som de fag hvor der stadig er flest maend. Saavidt jeg ved at der flere kvinder end maend, saa maendene kan altsaa ikke egenraadigt bestemme dette.

Mange kvinder er meget gode til at nedvurdere (er det et ord???) deres egen indsats og deres eget job "Nej det er da ikke noget saerligt" etc. Det tror jeg er med til at naar kvinder "overtager" et fag saa bliver det nogen gange degraderet.

Lovgivningen skal bruges til at sikre lige rettigheder for alle, der tror jeg saadan set vi naesten er.
Vi skal vel ikke derhen hvor vi er her i USA, at man skal soerge for paa en arbejdsplads af en vis stoerrelse at have "en af hver" ansat. Jeg kender ikke lovgivningen og ved ikke om det gaelder private virksomheder, men jeg tror det. Det er altsaa totalt fjollet at vaere noedt til at tage den naestbedste blot fordi man skal have opfyldt en kvote og den bedste altsaa tilfaeldigvis havde den forkerte etniske oprindelse (eller det forkerte koen i denne forbindelse).

 
At 25/10/06 12:48, Blogger susling said...

Susan tak for kommentaren om nedvurdering af kvindefag.....ja..du har nok ret....men det er vel også derfor, at vi kvinder skal stå lidt mere fast på nogle ting...bekende os til vores valg.....Selv er jeg i et fag med fifty/fifty-fordeling af kønnene.....men også der må man til tider stå på sin ret-fastholde sit værd...
Mht. lovgivning snakker jeg ikke kvoter - der findes så mange andre muligheder og kun at snakke kvoter er enøjet......Men lovgivning og fastlagte regler i mine øjne nødvendige. Argumentet kan du læse ovenfor.....

Bortset fra det synes du selv det går så skide godt med ligestillingen i US of A?

 
At 25/10/06 16:13, Anonymous Anonym said...

Umiddelbart kan man sige at det ikke gaar skide godt med ligestillingen her. Nu kender jeg jo ikke hele USA, jeg kender bedst til det omraade vi bor i, og her er det da klart kvindens eget valg, naar og hvis hun gaar hjemme med boernene. At hun gaar hjemme med boernene betyder jo ikke at hun ikke arbejder en masse, for samfundet er naermest bygget op omkring frivilligt arbejde, saa rigtigt mange kvinder (og maend) arbejder faktisk rigtig meget udenfor hjemme og goer en stor forskel.

Jeg kender ogsaa familier hvor det er manden der gaar hjemme og kvinden der arbejder for penge.

Hvordan ligestillingen er i hjemmene, tjaa det kommer jo an paa hvordan man ser paa det. Praktisk taget alle har rengoeringshjaelp og havemand, saa det der er tilbage er toejvask, indkoeb og madlavning. Hvis det er den ene der slaeber pengene hjem og arbejder 45 - 60 timer om ugen, saa er det vel meget rimeligt at det er den anden der soerger for indkoeb, madlavning og toejvask.

Saa umiddelbart som jeg ser det lige her hvor jeg bor, saa har kvinden et frit valg og saa er det selvfoelgelig op til kvinden selv hvilket valg hun tager.

Mht. lige loen for lige arbejde, saa har jeg ikke undersoegt det, men de er saa bange for at behandle nogen anderledes end andre her, saa jeg kan ikke forestille mig at der er lige loen for lige arbejde uanset koen, hudfarve, religion (som man ikke maa spoerge om) etc.

 

Send en kommentar

<< Home